Talking heads

Net het debat tussen McCain en Obama bekeken. Wat mij betreft een klinkende overwinning voor Obama. Obama spreekt op vlammende wijze over de toekomst, over visie, over oplossingen. Hij blijft weliswaar op de oppervlakte, maar ja, weinig keus in zo’n debat.

McCain daarentegen liet het bij lage aanvallen op zijn rivaal zonder zelf met een coherent verhaal  te komen dat zich onderscheidt van het falende beleid van zijn partijgenoot. En hij bleef op bloedirritante wijze persoonlijke anecdotes spuien die bijzonder weinig aan de substantie toevoegen. Prachtig antwoord van Obama: allemaal leuk die ervaring, maar daar heb je wel enorm mee gefaald! (Irak, deregulering, bin Laden).
Verder kwam Obama over als een staatsman, iemand die weloverwogen beslisingen kan nemen op basis van feitelijke informatie. Op CNN noemde iemand McCain “A Sheriff”, iemand die eerst schiet en dan vraagt. We hebben allemaal kunnen zien waar dat toe leidt …

Mijn mening over wie het debat won is misschien gekleurd, maar ik word gesteund door de “live audience response”, een metertje dat in beeld meeloopt en de instantane reactie (“approval rating”) van het publiek meet. Interessant is dat er onderscheid gemaakt wordt tussen Republiekeinen, Democraten en Onafhankelijken. Een duidelijk beeld tekende zich af: de Onafhankelijken, straks bepalend voor de utislag in de zo belangrijke swing states, waren het veel meer eens met Obama dan met McSame. En waar de Democraten bij McCain een constant negatieve reactie gaven, konden de Republikeinen bij Obama nog wel eens de handen op elkaar krijgen.
Heel frappant: dit was zelfs het geval toen het over buitenlands beleid ging, waar mCCain zich zogenaamd in zou moeten onderscheiden. Obama’s eindverklaring was dan ook briljant, met de focus op het feit dat de VS alleen met wereldwijde samenwerking verder kunnen komen. Alle meters sprongen naar de 80% approval. Zelfs de neutrale presentator zat met grote bewondering naar zijn toekomstige Chief in Command te kijken.

En dan na afloop de spin. Komt er zo’n spuuglelijk resultaat van 200 jaar Redneck-inteelt aan het woord, claimend dat McCain wel even had laten zien dat Obama er allemaal weinig van begreep. NEE MUTS! DAT KAN JE WEL 100 KEER ROEPEN MAAR DAAR WORDT HET NIET OPEENS WAAR VAN! McCain heeft niets te bieden dat Amerika en de wereld verder kan helpen en dat werd pijnlijk duidelijk in dit debat. Of zoals een analist na afloop zei: “We have seen that Obama is the man of the future, where McCain is a man of the past.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s