Leuk doen met statistiek

Eens iets anders dan altijd maar over mezelf. Global warming ‘skepsimse’, een van mijn favoriete surf-onderwerpen. Meestal zijn de discussies domweg vermakelijk, vanwege de plethora aan drog-argumenten aan de ontkenners kant (“Vroeger was het ook wel eens warm!”). Maar soms kom je ook wat substantielere kritiek tegen, en dan is het leuk om te zien hoe de klimaatwetenschap daarmee omgaat. Soms komt er een rationele verklaring, soms blijft er twijfel. En soms blijkt er gewoon ronduit te zijn gesjoemeld. Zoals in onderhavig geval.

Volgens een recente claim is er de afgelopen 10 jaar geen opwarming, maar juist afkoeling opgetreden. Christopher Monckton, een global warming ontkenner, is een van de voornaamste proponenten van deze stelling. Hij is met de volgende grafiek op de proppen gekomen. Deze laat per maand de afwijking in temperatuur op het lange termijn gemiddelde zien.

warm-cool-cropped

Dat ziet er op het eerste gezicht indrukwekkend afkoelend uit. De blauwe lijn is de lineaire trend, die volgens Monckton op 0.4 graden afkoeling per decennium duidt. Hij zet het er voor de zekerheid ook maar even bij. Ter vergelijking: de opwarming in de voorgaande decennia was 0.2 graden.
Het eerste wat opvalt, zijn de gridlijnen van -0.2 en +0.2 graden C. De grafiek lijkt te suggereren dat dit overeenkomt met de geclaimde 0.4 graden afkoeling. Als we echter volgens deze schaal de trendlijn meten, dan komt die uit op ongeveer 0.15 graden afkoeling over dit tijdvak. Monckton gaat er blijkbaar vanuit dat als je iets met grote blauwe letters in je grafiek zet, mensen het vanzelf wel zullen aannemen.

Het werd allemaal nog wat erger toen een of andere wetenschapsjournalist eens goed naar de achterliggende data ging kijken. En hij vond iets heel substantieels: let eens op de eerste en de laatste datapunten van de grafiek. Het begint met een extreem warme maand, en eindigt met een extreem koude. Ja, logisch dat je dan een dalende trend krijgt. Bovendien heeft Monckton helemaal niet de trend over een decade genomen, maar over 8 jaar. Eigenlijk heetf hij gewoon precies de dataset gepakt die zijn claim ondersteunt.
De journalist heeft ter vergelijking dezelfde periode genomen, maar dan met enkele maanden ervoor en erna. Dit is het resultaat.

expanded_graph_by_jhubert

Dat ziet er al heel anders uit. Een trendlijn door deze grafiek geeft een ongeveer vlakke lijn. Voor de volledigheid heeft de beste man het werk van Monckton nog eens overgedaan, maar dan eerlijk. Dat wil zeggen, hij heeft de volledige dataset gepakt en er een correcte lineaire trend doorheen getrokken:

temperatures_for_a_decade_by_jhubert

Oftewel een opwarming van ongeveer 0.05 graad. Nog steeds significant minder dan in voorgaande decennia. Deels komt dat doordat het gemeten decennium begint met een El Nino jaar, waarin de globale temperatuur altijd een halve graad of zo hoger ligt. Zou je een of twee jaar verder kijken en wederom een tiental jaar analyseren, dan komje waarschijnlijk op 0.1 graad opwarming uit. Maar dat kunnen we dus pas met zekerheid in 2010 zeggen.

Monckton’s werk is hiermee volledig ontmaskerd. Het stopt hem echter niet om het overal op internet te plempen. Mensen met een bepaalde agenda gaan er gretig mee vandoor. Sommige lieden zoeken nou eenmaal liever de bewijzen die bij hun conclusies passen in plaats van andersom.

Advertenties

Een Reactie op “Leuk doen met statistiek

  1. Fantastisch dit. Lijkt Hans Klok wel, die goochelt ook;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s