Leuk doen met statistiek II

Okee okee, het volgende is niet echt statistiek, maar de strekking van het verhaal is hetzelfde. Verregaande incompetentie op het gebied van wiskunde. Het is een flutverhaal, maar twee dingen maken dit bizar. Ten eerste is de incompententus in kwestie een wiskundige die is afgestudeerd in Cambridge. Ten tweede dat het bijna geen hond opviel. Behalve held Ben Goldacre natuurlijk.

booblineHet gaat om een bericht in The Sun. Niet echt een kwaliteitsperiodiek zou je zeggen. En dan is het ook nog eens over Britney Spears. Niet echt een onderwerp dat zich leent voor een diepgravende analyse. Dus je zou kunnen zeggen: “Wat zeur je nou Hof? Neem dat toch niet zo serieus.” Gaat het me niet om. Het gaat om de zogenaamde expert die aan het woord komt. Nogmaals: een wiskundige die is afgestudeerd in fucking Cambridge.

Naar aanleding van een foto van Britney waarin ze iets teveel borst laat zien (maar geen tepels), heeft The Sun dit meesterbrein gevraagd een formule op te stellen waarin je kan meten hoe schunnig een decolletee is. Veel poeha over het aantal blote tepels (een integer lijkt me), ontbloot borstoppervlak en nog wat X-jes en Y-jes. En dan gaat meneer het invullen voor die bewuste foto. De forumule start met N, het aantal blote tepels, welke dus nul is:

0×70x(20×5+32)/75 = 123.2

En dan als conclusie: “Dus zelfs al laat Britney geen tepels zien, toch scoort ze een heel hoge schunnigheidsfactor met deze outfit.” Maar natuurlijk. Zoals altijd wanneer je nul met willekeurig welk ander getal vermenigvuldigt …

Advertenties

Een Reactie op “Leuk doen met statistiek II

  1. Hoeveel geld kreeg deze Cambridgeiaan van de Sun?
    afgestudeerd in de wiskunde of een ander vakje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s