Docterandus in de Weet-niet-kunde

Vroeger, toen ik nog een klein Hofje was, had mijn vader een kwinkslag paraat voor elke  schoolkameraad die ons huis betrad. Hij vroeg hem of haar wat hij of zij na de middelbare school dacht te gaan doen. Het antwoord daarop luidde steevast “studeren”, waarop mijn vader dan weer  zei: “Oh jee joi, wat ga je worden dan; docterandus in de Weet-niet-kunde?”. Ach ja, een flauwe grapje waar je op je twaalfde nog om kan lachen. Maar alle gekheid op een stokje: er zijn echt mensen die op Weet-niet-kunde afstuderen. En daar gaan ze hier in Engeland gelukkig wat aan doen.

Een veelgehoord argument van homeopathen en andere kwakzalvers is dat er enkele erkende academische opleidingen zijn die alternatieve geneeskunde behandelen. Dat is inderdaad de trieste waarheid. In Engeland waren er enkele beruchte gevallen, waar vooral Ben Goldacre flink tegen geageerd heeft. En met succes: zowel de universiteit van Salford als die van Lancashire hebben hun opleidingen homeopathie / complementaire geneeskunde stopgezet. Naar mijn weten is er dan nog maar eentje over. Die komt hopelijk ook nog wel aan de beurt.

Nou is het nog redelijk makkelijk om universiteiten te vrijwaren van pseudo-wetenschap. Daaronder wordt het al een stuk lastiger. De wereld wordt overwoekerd met nep-experts die zwaaiend met hun diploma onschuldige mensen geld uit de zak proberen te kloppen. Zet er een moeilijk klinkende titel op, een nauwelijks leesbaar stempel, het liefst begeleid met wat Latijnse woorden, en de gemiddelde patient stelt al geen vragen meer.
Dat hiermee veel gesjoemeld wordt weet iedereen met een emailaccount zonder goed spamfilter. Elke idioot met een paar honderd euro kan schriftelijk een beedigd accupuncturist, beleggingsconsulent of dietist worden. Vooral in die laatste groep is er een enorme wildgroei aan opleidingen en titels ontstaan. De een nog nietszeggender dan de ander. Zo heeft diezelfde Ben Goldacre het voor elkaar gekregen zijn kat Henrietta een titel als dietist te laten verkrijgen bij de American Association of Nutritional Consultants (AANC). Hetzelfde instituut waar de befaamde dietist Dr Gillian McKeith haar titel vandaan heeft. En die heeft al miljoenen boeken vol snode eet-onzin verkocht. Het zal Ben’s kat wat minder goed afgaan ben ik bang. Het lieve dier is alweer enkele jaren dood. Niet dat dat voor het AANC wat uitmaakt. Kom zeg, we laten een detail als dood zijn toch niet in de weg van een heuse academische titel staan?

Kortom, laten we het front in de strijd tegen de nonsens lichtelijk verleggen. Homepathie was leuk, maar het bleek geen waardig tegenstander. We gaan het nu opnemen tegen de dietisten. De eerste die er van langs gaat krijgen is Courine Couget. Schrijfster van een van de belachelijkste pamfletten ooit geschreven.  Maar dat bewaren we voor een volgende keer.

Advertenties

Een Reactie op “Docterandus in de Weet-niet-kunde

  1. wanneer is het de beurt aan sonka bakker?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s