Is ook belangrijk!

Het is een beetje gisteren’s nieuws, maar het blijft interessant en om de een of andere reden is de discussie op internet weer opgelaaid. Kan de Large Hardon Collider in Geneve zwarte gaten opwekken die de aarde opslokken?

Die kans is natuurlijk erg miniem. Nul eigenlijk. De reden dat ik dit opbreng, is omdat deze astrophysicus dit op zijn blog erg helder en leuk weet uit te leggen. Voor iedereen te snappen. En het begint met de leukste stommiteit die ik in tijden heb gehoord. Van een of andere paniekzaaier: “Wat is de kans op zo’n zwart gat? Nou, 50%. Hij komt er of hij komt er niet. Fifty-fifty dus”. Woehahahaha. Maar goed, een korte samenvatting van hoe het werkelijk zit:

1. Een zwart gat zou alleen kunnen ontstaan in een tot nu toe “onbekende” dimensie, die zich pas kan openbaren bij de hoge energieen die bij botsingen in de LHC worden opgewekt. De kans op zo’n dimensie is echter erg, erg klein aangezien er physica aan te pas zou moeten komen waar we nu nog geen weet van hebben.

2. Het eventuele zwarte gat dat ontstaat kan maar een eindige beginmassa krijgen, namelijk dat van de twee deeltjes die op elkaar botsen. Daarna is het onderhevig aan de zogenaamde Hawking radiation (die dicteert dat er wel degelijk straling, dus massa, uit een zwart gat moet en kan ontsnappen), zodat het maar een heel korte levensduur heeft. Oftewel: het gat is opgebrandt voor het daadwerkelijk heeft bestaan. Uiteindelijk bestaat het ding slechts 1 gedeeld door 10 tot de 84 seconde. Voor wie hier meer van wilt weten: Google op Placnk time, erg fascinerend.

3. In het onwaarschijnlijke geval dat die Hawking straling niet bestaat (tenslotte, wat weet die kerel nou helemaal) en het gat een kans krijgt zijn ding te doen, dan zal het nog zo’n vaart niet lopen. Het kreng weegt immers maar 2.5 x 10^-20 gram, dus veel meer dan een ongelukkig passerende neutron zal het niet verorberen. Er is berekend dat het enkele triljoenen jaren duurt voor het gat een massa krijgt van zelfs maar 1 kilo. Dan is de zon er intussen ook allang mee opgehouden.

Oftewel: niks aan de hand, lekker weer opstarten die LHC. Mooi. Kan ik intussen Arsenal-Man United gaan kijken. Is ook belangrijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s