A week in the life

Micah Leendert Hofland (jullie mogen gewoon Micah Leendert The Hof Junior zeggen hoor) is alweer een weekje oud. Een week die hij helaas voornamelijk in een lichtbad heeft doorgebracht. Zijn geboorte verliep vrij vlekkeloos, alhoewel je dat beter bij Kesaya kan navragen. Nadat hij was opgelapt leek alles prima in orde. 3760 gram zwaar, 56 cm lang (inderdaad, het is een beetje een spriet, verrassend), alle reflexjes in orde, hartslag uit het boekje en met de stembanden ook niks mis. We hadden dan ook verwacht binnen een dag weer terug naar huis te kunnen.

Kesaya en het kind werden eerst naar een schitterende kamer gebracht met uitzicht op Micahs toekomstige kantoor. Er zijn slechtere plekken denkbaar om op de wereld te komen, nietwaar? Terwijl Kesaya wat probeerde bij te komen van de geleverde inspanningen, werden er verdere testen gedaan op de baby. En helaas: het bleek allemaal niet 100% in orde. Micahtje werd een beetje geel. Op zich is dat niet heel erg, het komt vrij vaak voor en heeft te maken met de afbraak van rode bloedlichaampjes. Als dat te snel gaat, hopen de afvalstoffen (bilirubin) zich op in het bloed en dat kan zuurstofarmoede veroorzaken in organen. Ik weet het Nederlandse woord hiervoor niet, maar in het Engels heet het jaundice. Het is gelukkig vrij makkelijk op te lossen met licht therapie, maar dat betekent wel dat Micah een paar dagen in een afgesloten lichtbad moest doorbrengen. Dat vond ie niet heel comfortabel, aan zijn veelvuldig ten gehore gebrachte reacties te oordelen …

De onderliggende oorzaak van jaundice is meestal onschuldig. Babies breken hun eigen bloedcellen na de geboorte direct af en verwisselen ze voor nieuwe die meer op het leven buiten de baarmoeder zijn afgesteld. Dat proces kan slecht afgesteld zijn en dan treedt dus jaundice op. In ons geval was er echter reden om aan te nemen dat er een ernstigere oorzaak was: de afwijking G6PD, die Fransje ook heeft. Dit is een genetische, erfelijke afwijking die het afbraakproces van rode bloedlichaampjes verstoort. In ernstige vorm kan dit aenemische schok veroorzaken en blijvende schade aan de hersenen. In de mildste vorm mag de patient geen bonen en aspirine eten (dat heeft Fransje nu dus). Een derde oorzaak kan zijn een ongelukkige combinatie van bloedgroepen van de moeder en vader. Als de baby vader’s bloedgroep erft, moeten de paar bloedcellen van de moeder die nog in het bloed zitten extra worden afgebroken en dat veroorzaakt dan die ophoping van bilirubin. Dit is vrij onschuldig zolang het maar tijdig wordt ontdekt en er maatregelen worden genomen.

Na 5 onzekere dagen en een hoop bloedprikken die niet allemaal even enthousiast door de patient werden ontvangen, kwam het verlossende antwoord. Micahtje heeft wel G6PD, maar dat was niet de belangrijkste oorzaak van de jaundice. Dat bleek de combinatie van bloedgroepen te zijn. Toen alles in het bloed weer redelijk in orde was, mocht Micah zijn lichtbak verlaten en konden we eindelijk naar huis. We moeten echter blijven oppassen voor die G6PD, al is het waarschijnlijk niet ernstig. Maffe naam voor een afwijking trouwens: G6PD. Maar ja, ik weet ook geen betere moet ik eerlijk bekennen.

En nu zijn we dus weer thuis. Leuk hoor, een echt gezinnetje op de bank. De eerste nacht was echter “even wennen”. Of Micah is super hongerig of hij is nog niet zo goed in zijn tepeltje leegeten. Het gekrijt ging door tot in de vroege uurtjes. Of hij is een nachtmens, zoals zijn vader. Dat mag, maar dan moet je dat gewoon zeggen natuurlijk. Overdag is ie heel lief gelukkig. En schattig, charmant en knap. En als ik dat zeg, dan is dat zo natuurlijk he. Kom op, jullie kennen mij. Ik zou de eerste zijn om toe te geven dat mijn kind ontoonbaar zou zijn. Maar dat is ie dus niet. Integendeel zelfs. Kijk, hier is ie nog een keer. Met zijn allereerste Sinterklaas kadootje ooit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s